Loading...

Om Gulf Båstad

Redan 1911, bara tio år efter att Gulfs första högproducerade oljekälla i Texas kom i drift och bolaget grundades, startade man den första drive-in-bensinstationen i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Dåtidens bilister kunde tanka bensin direkt från en pump.

Ett annat grepp som visade Gulfs fokus på service var att erbjuda bilisterna gratis vägkartor, vid sidan av att personalen på stationerna hjälpte sina kunder med enklare service på bilarna.

Tekniskt var bolaget också först med att exploatera olja under vatten och utveckla den första kracker-anläggningen.

Gulf blev också en stor producent av oljor och komponenter till bilindustrin. På bolagets utvecklings-avdelning togs många innovativa produkter fram, bland annat den första syntetiska motoroljan och brandsäkra hydrauloljor, produkter som fått ett stort genomslag i industrin.

Motorsporten har varit ett viktigt inslag i Gulfs verksamhet. Tidigt satsade man på bilracing för att testa sina nya produkter, bland annat oljan Gulf Pride och bensinen No-Nox.

Ingen bilintresserad glömmer någonsin de ljusblå och orangea Gulf-bilarna som härjade på racerbanorna på 60- och 70-talen. Det verkliga genombrottet kom 1968 och 1969 när de Gulfmålade Ford GT40-bilarna vann LeMans 24-timmarslopp. Det blev också filmatiserat med Steve McQueen i huvudrollen i filmen med samma namn 1971.

Efter det har Gulf varit en av de starkaste symbolerna för racing, genom Porsches Gulf-bilar och Aston Martins racingstall i LeMans, som Gulf sponsrar sedan 2008.

1984 upphörde Gulf Oil Corporation som självständigt bolag genom att bilda bolaget Chevron tillsammans med Standard Oil. Verksamheterna i hela världen såldes ut. Varumärket Gulf ägs i USA av Gulf Oil Limited Partnership i Massachussetts, och i resten av världen (utom Spaninen och Portugal) av The Hinduja Group, en indisk affärsfamilj.

I flera europeiska länder drivs bensinstationer under namnet Gulf. I Sverige köpte bolaget Kuwait Petroleum verksamheten 1983 och lanserade en ny bensinkedja 1986, Q8, som senare slogs samman med OK och bildade OKQ8.

Hansen Racing tog 2009 över Gulf-licensen och distributionen av Gulfs för bensin och smörjmedel i Sverige av Svenska Naftasyndikat.

I oktober 2012 skrev EMAB, medlemsorganisation för fria handlare inom trafikbutiker, ett 15-årigt samarbetsavtal med Hansen Racing för att återetablera Gulf som bensinstationskedja i Sverige.

Information

Öppet: Dygnet runt
Telefon: 0765 – 78 00 82
Fax: 0431 – 220 69
E-post: info@wash-in.se